Aktuális Hírek

Statisztikai adatszolgáltatás

A 2018. évi könyvtári adatokat elektronikus úton kell kitölteni, és visszaküldeni 2019. március 1-ig.

Az elektronikus beküldés címe: http://kultstat.oszk.hu

 

A könyvtári statisztikai adatlap tartalmában történtek változások. Jelentek meg új adattáblák (14., 15., 16.), ill. pontosításra kerültek adatsorok. A kitöltés módjában nincs módosulás az előző évhez képest. Ebben az évben is elektronikus úton kell az adatokat jelenteni a fent megadott címen, egy új rendszerben.

 

A statisztikai jelentés és a hozzá tartozó kitöltési útmutató letölthető a bekezdés alatti linkről.

A statisztikai jelentés egy példányát papír alapon, aláírva és lepecsételve kérjük eljuttatni a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Megyei Szolgáltatási osztályára (4026 Debrecen, Bem tér 19/D.).


Statisztikai jelentés adatlapja szerkeszthető doc formátumban
Statisztikai jelentés adatlapja pdf formátumban
Kitöltési útmutató a statisztikai jelentéshez

Szüreti hangulat a könyvtárban

Nagykereki – A 2016. évi Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozathoz a Nagykereki Községi Könyvtár is csatlakozott. 2016. október 4-én igazi szüreti hangulat alakult ki a település könyvtárában.

A délelőtti foglalkozáson a Nagykereki Bocskai István Általános Tagiskola kisiskolásai vettek részt. Először egy előadást hallgathattak meg a gyerekek, hogyan is történt a szőlő szüretelése, honnan is ered a lopótök elnevezése, és a régebbi időkben miért tartották leginkább ősszel a lakodalmakat.

Majd két helyi lakos, Bandi bácsi és Pirike néni is elmesélte, milyen történeteik vannak a nagykereki szüretelésekről, hogyan taposták meg a szőlőfürtöket, miközben énekeltek és táncoltak. Emlékeikben felidézték, hogy milyen ízletes ételekkel vendégelték meg a szorgos szüretelőket.

A szőlőtaposás illusztrálása sem maradhatott el, miközben közös éneklésre és táncra is sor került.

Pirike néni egy régi kereki szüreti nótát is megtanított a gyerekeknek:

"Nagykereki szőlőskertben szüretelnek,
nagykereki lányok férjhez mennek.
Ne szomorkodj csárdás kisangyalom,
szüret után lesz a nagy lakodalom…"

Ezt követően a gyerekek játékos vetélkedőben mutathatták meg, hogy mit tanultak a múltidézés során. A legvégén ha nem is mustot, vagy bort, de egy kis szőlő ízesítésű üdítőt fogyaszthattak el a jókedvű gyerekek.

A programot támogatta a Nemzeti Kulturális Alap és a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár.

– Dávid Ildikó Tünde –

Kölcsey Vándorkiállítás a Bocskai Várkastélyban

2016.10.5 16:24

Nagykereki – A 2016. évi Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozathoz a Nagykereki Községi Könyvtár is csatlakozott. Ennek keretében 2016. október 05-én a Bocskai Várkastély és a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája Kölcsey Ferenc születésének 225. évfordulója alkalmából vándorkiállítás bemutatót tartott.

A kiállítás megnyitója során a nagykereki Bocskai István Általános Tagiskola felső tagozatos diákjai rendhagyó történelemórát vehettek, amelynek előadója Balogh László helytörténeti kutató volt, aki a debreceni polgármesteri hivatal mikrofilmtárában dolgozik. Munkakörét tekintve műszaki nyilvántartási ügyintéző, emellett több mint 25 éve foglalkozik helytörténeti kutatással.

A Kölcsey-kutató sokat foglalkozik a költő-író életének Debrecen városához köthető múltjával. Ráadásul ő volt az egyik utolsó, egyben jelenleg a legfiatalabb lakója a volt Kölcsey-háznak (Füvészkert utcai ház).

Az előadótól megtudhattuk, hogy a lerombolt lakóépület helyére egy hatalmas Lenin-szobor került, mellé pedig felépítették a Kölcsey Művelődési Központot. Napjainkban már egyik sincs meg, a szobor helyén napóra, a művelődési ház helyén pedig a Kölcsey Konferencia Központ áll.

 

Röviden a Kölcsey Vándorkiállításról

Álmosd község önkormányzata és a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával Kölcsey Ferenc születésének 225. évfordulója alkalmából 2015 októberében vetélkedősorozatot hirdetett versmondás, irodalom és képzőművészeti kategóriában. A felhívásra – amelyeket Nemzeti Imádságunk, a Himnusz ihletett – több száz pályamű érkezett itthonról és a határon túlról egyaránt. A képzőművészeti kategória alkotásaiból neves képzőművészekből álló zsűri választotta ki azt a 37 képet, amelyekből a magyar kultúra napján, a Himnusz születésnapján Debrecenben, a Kölcsey Központban nyílt kiállítás. A művek a legkülönbözőbb stílusban és technikával készültek, az alkotók között pedig óvodástól a felnőttekig minden korosztály megtalálható.

A vándorkiállításnak – Nagykerekin kívül – a következő települések biztosítanak helyet: Pocsaj, Sáránd, Nyíracsád, Bakonszeg, Csökmő, Polgár, Hencida, Vámospércs, Földes, Görbeháza, Hortobágy, Derecske és Debrecen. A tárlat vándorlása a megyében egészen a következő magyar kultúra napjáig, azaz 2017. január 22-ig tart.

Nagykerekiben, a Bocskai Várkastélyban (4127 Nagykereki, Bocskai u. 1. sz.) a vándorkiállítás 2016. október végéig lesz látogatható.

A Nagykerekiben megnyílt vándorkiállítást támogatta a Nemzeti Kulturális Alap, a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtár és a Nemzeti Művelődési Intézet Hajdú-Bihar Megyei Irodája.

– Dávid Ildikó Tünde –

Szakmai nap 2016

2016.05.09-én a megye könyvtáraiban dolgozó kollégák részére a Méliusz Juhász Péter könyvtárban szakmai napot tartottunk. A találkozón a kulturális lehetőségekről, a Széchényi 2020 pályázatokról Sörény Edina vezető tanácsos asszony, a Nemzeti Könyvtár megújuló központi szolgáltatásairól Lendvay Miklós igazgató úr, valamint a Méliusz Juhász Péter Könyvtár minőségbiztosításáról Dr. Csontosné Skara Ilona tartott tájékoztatót.

Az előadások anyaga:

 

Magyarhomorogon is megújult a könyvtár

A következő megújult könyvtári szolgáltató helyünket Magyarhomorogon 2016. február 24-én 14 órakon adjuk át. A Méliusz Juhász Péter Könyvtár által KSZR-ben ellátott településünk a NKA Közgyűjteményi Kollégium pályázatának köszönhetően, a Megyei Könyvtár és a  helyi önkormányzat együttműködésével valósult meg. A felújítás alkalmával a könyvtár teljes bútorzatának cseréje megtörtént, megújult az épület belső festése, a villamosellátás, a könyvtár technikai és IKT eszközei is bővültek.

Kialakításra került egy kis helytörténeti gyűjtemény is, melyet a lelkes helyi lakosok gyűjtöttek össze. A felújítás eredményeképpen ennek elhelyezése is méltó körülmények közé került, szakember segítségével. Meghívó

Megújult a tépei Községi Könyvtár

2016. 02. 18-án 16 órakor a Széchenyi 2020 Európai Uniós pályázat keretein belül megvalósult „Művelődési ház és könyvtár fejlesztés Tépén" című projekt megvalósulásával ünnepélyes könyvtárátadásra került sor.

A könyvtárban átalakítás, belső felújítás és a könyvtári bútorok cseréje történt. A Méliusz Juhász Péter Könyvtár Megyei Szolgáltató Osztályának dolgozói segítettek a könyvek elrendezésében, a kiírások elkészítésében és kihelyezésében, valamint a könyvtár szépítésében.

Örülünk, hogy egy újabb szolgáltatóhely működik optimális körülmények között a településen mindenki számára elérhetővé téve a könyvtárat, mellyel hozzájárulunk a helyi lakosság életminőségének javításához.


Meghívó Biharnagybajomba

2015. december 2-án 14 órától kerül sor a Méliusz Juhász Péter Könyvtár szolgáltató helyeként működő, megújult biharnagybajomi Könyvtári, információs és közösségi hely átadó ünnepségére. A Méliusz Könyvtár támogatásával új bútorzat fogadja az olvasókat, a könyvtár szolgáltatásait korszerűen berendezett térben vehetik igénybe a felhasználók.
Képek a megújult szolgáltató helyről.

A meghívó

Ajánlás a könyvtári minőségirányítás bevezetéséhez

Az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága közzétette a könyvtári minőségirányítás bevezetéséhez kapcsolódó ajánlást. A módszertani ajánlás célja, hogy a könyvtárosok a jogszabályok teljesítése érdekében átfogó képet kapjanak a Teljes körű Minőségirányítás, a TQM szempontjairól, eszközeiről, és szakirodalmáról. Gyakorlati segítséget nyújt az egyes könyvtártípusokkal szemben támasztott követelményekről (Minőségügyi adatlap), leírja a elvégzendő feladatokat, mintákat ad a megvalósítás lépéseire.

Itt letölthető -> Ajánlás a könyvtári minőségirányítás bevezetéséhez

Pályázati felhívás Kölcsey Ferenc születésének 225. évfordulója alkalmából

Ebben az évben emlékezünk Kölcsey Ferenc születésének 225. évfordulójára. Ebből az alkalomból a Nemzeti Művelődési Intézettel közösen vetélkedőt szervezünk, amelynek témája a magyar nyelv, Kölcsey Ferenc életműve és munkássága.

Több témában, műfajban és több korcsoport számára hirdetünk pályázatot:

Rajzverseny

gyermekek és felnőttek, amatőr és hivatásos alkotók pályázhatnak több korcsoportban, és kategóriában, határon innen és túl. A Himnusz ihlette alkotásokat várunk. Óvodás és kisiskolás korcsoportban csak a megyéből várunk rajzokat, a felső tagozatos és középiskolás valamint a felnőtt korosztály számára azonban országos a verseny. A legjobb pályaművekből kiállítást illetve vándorkiállítást szervezünk, amely bemutatható iskolákban és művelődési intézményekben, elsősorban Hajdú-Bihar megyében. Az elkészült képeket a lehető legjobb minőségben, elektronikus formában kérjük elküldeni a kolcsey.hu@gmail.com e-mail címre. A beérkezés után az alkotások megtekinthetővé válnak a verseny hivatalos közösségi oldalán, a Kölcsey.hu Facebookoldalon. Innen választja ki a szakértő zsűri azokat a műveket, amelyeket postán is bekérünk, amelyek később a kiállítás anyagát alkotják, s amelyek közül kikerül az első három helyezett korcsoportonként és kategóriánként.

Korcsoportok és kategóriák:

 1. Óvodás és kisiskolás
 2. Általános iskola felső tagozat
 3. Középiskolás
 4. Felnőtt hivatásos
 5. Felnőtt amatőr
 6. Határon túli hivatásos
 7. Határon túli amatőr

Versmondó verseny

Ugyancsak több korcsoport számára hirdetjük meg. A szavalatokról videofelvételeket várunk mp4, avi vagy wmv formátumban a kolcsey.hu@gmail.com email címre, melyek a beérkezés után megtekinthetővé válnak a verseny hivatalos közösségi oldalán, a Kölcsey.hu Facebook-oldalon. A versenyzők tetszőlegesen választhatnak Kölcsey Ferenc összes művéből. Alkotó közösségek jelentkezését is várjuk, a versek dramatizált, kreatív, performance-szerű előadását.

Korcsoportok és kategóriák:

 1. Általános iskola felső tagozat – egyéni
 2. Általános iskola felső tagozat – csoport
 3. Középiskolás – egyéni
 4. Középiskolás - csoport
 5. Felnőtt – egyéni
 6. Felnőtt – csoport
 7. Határon túli – egyéni
 8. Határon túli – csoport

Irodalmi pályázat

„Kölcsey blogja" – a költő egy-egy életszakaszát kiválasztva elektronikus napló írása a feladat középiskolások és érdeklődő felnőttek számára, korabeli stílusban és kifejezésekkel. (Stílusgyakorlat és műveltség: mely szavakat ismerhetett Kölcsey és melyeket nem, illetve melyek azok a szavak, amelyek akkoriban, a nyelvújítás eredményeként születtek. A nyelvújítók tudatos vállalása volt, hogy saját szövegeikben népszerűsítik az új szavakat. Ezek közül sok nem honosodott meg. Érdekes és szellemes nyelvi játékokra adhat alkalmat ezek használata is a szövegben. Esetleg az akkori szóalkotás példájára a pályázók megpróbálkozhatnak idegen kifejezések magyarításával.) A jelentkezők létrehozhatnak egy blog oldalt, melynek a linkjét kérjük, a kolcsey.hu@gmail.com címre elküldeni vagy word dokumentum formájában is eljuttathatják műveiket a fenti e-mail címre.

Korcsoportok és kategóriák:

 1. Középiskolás
 2. Felnőtt
 3. Határon túli középiskolás
 4. Határon túli felnőtt

A pályázatokat szakértő zsűri bírálja el (képzőművészek, színművészek, irodalmárok), de lehetőség nyílik közönségszavazatok leadására is.

A pályázatokat a kolcsey.hu@gmail.com e-mail címre 2016. január 5., kedd éjfélig várjuk!

A jelentkezéskor kérjük, írják meg nekünk elérhetőségeiket (név, cím, telefonszám), valamint hogy milyen korcsoportból és kategóriából pályáznak!

További információ a Kölcsey.hu Facebook-oldalon, valamint az 52/388-035-ös telefonszámon kérhető!

A pályázati felhívás itt letölthető

Elérhető az új KSZR Portál

A Méliusz Juhász Péter Könyvtár Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszere (KSZR) biztosítja az ötezer fő lakosságszám alatti kistelepüléseken élők magas szintű, korszerű információs és könyvtári szolgáltatásokhoz való hozzájutását. Hajdú-Bihar megyében a rendszerhez 42 település csatlakozott. A Méliusz Könyvtár azzal is segíti a kistelepüléseket, hogy egy önálló honlapot hozott létre a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszernek, a honlap a következő címen érhető el http://kszr.meliusz.hu

A Portálon információkat, ismereteket szeretnénk eljuttatni a Könyvtári, Információs és Közösségi Helyről a lakosság, a könyvtár használói részére. E mellett segíteni szeretnénk a könyvtárosok munkáját aktualitásokkal, KSZR információkkal, hasznos linkekkel.

Minden településnek saját aloldalt alakítottunk ki, ezzel is elérhetővé szeretnénk tenni a településeket, és népszerűsíteni a könyvtári szolgáltatásokat. A települések egyéni oldalán információk találhatók a településről, a könyvtárról és a könyvtár különböző szolgáltatásairól. Ez kiegészül a települések helyi nevezetességeivel, kulturális és természeti értékeivel, melyet fotóval és rövid szöveges ismertetővel lehet megtekinteni. Felkerülhetnek az oldalra a települések különböző rendezvényei, programjai. Célunk, hogy minél szélesebb körben és minél több emberhez jussanak el információk a települések helyi értékeiről.

A Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer célja, hogy a megye területén élő lakosság számára biztosítsa az információkhoz, a tudáshoz, a művelődéshez való hozzáférést a legmodernebb eszközökkel, és módszerekkel. A kistelepüléseken élő lakosok is hozzájussanak mindazokhoz a magas színvonalú könyvtári szolgáltatásokhoz utazás nélkül, mint a megyeszékhelyen és nagyobb városokban élő embertársaik.

Szakmai nap a megye könyvtárosainak

2015. május 18-án került megtartásra a Hajdú-Bihar megye könyvtárosainak szakmai napja. A találkozón az aktuális szakmai információk kerültek átadásra. A téma a könyvtárak minősítése, felkészülés a Minősített Könyvtári cím elnyerésére, és a készülő könyvtárosi életpálya modell bemutatás volt.

Meghívó

Sohajdáné Bajnok Katalin - A minőségmenedzsment bevezetésének hatása a szervezetre

Istók Anna - Minőségmenedzsment a gyakorlatban

Könyvtári érdekeltségnövelő támogatás eredménye

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága közzétette a könyvtári érdekeltségnövelő támogatásban részesülő támogatottak listáját. A támogatásból 2015-ben 38 Hajdú-Bihar megyei önkormányzat részesült.

A Érdekeltségnövelő támogatás eredménye.

A támogatás felhasználásának szabályait a 9/2014. (II.3.) EMMI rendelet határozza meg.
 

Átadásra került a hajdúszoboszlói Kulturális Központ

2015. február 20-án átadták a megújult és átépített hajdúszoboszlói Kovács Máté Művelődési Központ és Könyvtár új épületét. A felújítás során teljes mértékben átépítették és kibővítették a régi épületet. Megújultak a könyvtár terei is, új berendezéssel, megújult szolgáltatásokkal várják a kikapcsolódásra és olvasásra vágyókat.

Képek a megújult könyvtárról... 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

Új fiókkönyvtára nyílik a nyíradonyi Városi könyvtárnak

Meghívó a Nyíradonyi könyvtár megnyitójáraA nyíradonyi Móricz Zsigmond Művelődési Ház és Városi Könyvtár az idén is csatlakozik a Magyar Népművelők Egyesülete által meghirdetett "Kultúrházak éjjel-nappal" rendezvénysorozathoz, mely a kultúrházak közösségépítő erejére kívánja ráirányítani a figyelmet. Ehhez kapcsolódóan az aradványpusztai közösségi házban létrehozásra kerül egy fiókkönyvtár, amely szeretettel várja az olvasókat és az információkra éhes használókat.

 

A fiókkönyvtár átadására 2015. február 13-án 10.30 órakor került sor. Az átadó ünnepségről készült képek itt láthatók. 1 2 3 4 5 6 7 8

 

Statisztikai adatszolgáltatás

A 2014. évi könyvtári adatokat elektronikus úton kell kitölteni, és visszaküldeni 2015. március 2-ig.
Az elektronikus beküldés címe: http://kultstat.emmi.gov.hu

A könyvtári statisztikai adatlap tartalmában kis mértékben változott, de a kitöltés módjában nem történt módosulás az előző évhez képest. A statisztikai jelentés és a hozzá tartozó kitöltési útmutató letölthető a bekezdés alatti linkről.
A statisztikai jelentés egy példányát papír alapon, aláírva és lepecsételve kérjük eljuttatni a Méliusz Juhász Péter Könyvtár Megyei Módszertani osztályára (4026 Debrecen, Bem tér 19.).

Kísérőlevél a statisztika 2014-ről

Statisztikai jelentés adatlapja szerkeszthető doc formátumban

Statisztikai jelentés adatlapja pdf formátumban
Statisztikai jelentés kitöltési útmutató pdf formátumban


Az országos teljes adatsort a Könyvtári Intézetek honlapján érheti el: http://ki.oszk.hu/content/statisztika

Megújult az Újtikosi Könyvtár

2014. október 10-én 17:30 órától került sor a Méliusz Juhász Péter Könyvtár szolgáltató helyeként működő, megújult újtikosi Könyvtár, Információs és Közösségi Hely átadó ünnepségére. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával a könyvtár új bútorzatot kapott, az eddigiekhez képest bővült olvasói tér, és a gyermekek részére gyereksarok kialakítása is megtörtént. A Méliusz Könyvtár támogatásával pedig a könyvtári tér padlójának megújítása valósult meg. Megszépült belső tér és új bútorzat fogadja az olvasókat, a könyvtár szolgáltatásait korszerűen berendezett térben vehetik igénybe a felhasználók.
Képek a megújult szolgáltató helyről.


Országos Könyvtári Napok

2014. október 13-19. között megrendezésre került Az Országos Könyvtári Napok, melynek a szlogenje: „TALÁLKOZZUNK A KÖNYVTÁRBAN!"
A könyvtári napok tematikája

Szakmai nap a megye könyvtárosainak

2014. május 12-én került megrendezésre a tavaszi szakmai találkozó a Méliusz Könyvtárban.
Meghívó

Előadások, háttéranyagok a szakmai nap témájához


/documents/10180/69637/Az+OSZK+meg%C3%BAjul%C3%B3%20szolg%C3%A1ltat%C3%A1sai.pdf/0a5bde3d-2e36-487b-9f58-fbc65f5ad21c