Helyben használható adatbázisok

Arcanum Digitális Tudománytár

Az ARCANUM Digitális Tudománytár egy Interneten keresztül hozzáférhető, folyamatosan bővülő számítógépes adatbázis. Az adatbázis folyóiratokat, évkönyveket és könyveket tartalmaz az eredeti dokumentumok hiteles oldalképével. Lehetőség van teljes szövegű valamint szótávolsági keresésre is. Jelenleg mintegy 8 millió oldal érhető el, de a kínálat folyamatosan frissül.
Az adatok előállítója és a szoftver fejlesztője, üzemeltetője az ARCANUM Adatbázis Kft.


Használható: Központi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban

Elérhetőség: http://adtplus.arcanum.hu/hu/

 


 

JOGTÁR

A Wolters Kluwer Kft. által megjelentetett Web Jogtár folyamatosan frissülő adatbázis.
A Jogtárban az egyes magyar és európai uniós jogszabályok (Jogtár Plusz esetén) időrendi változásai könnyen és gyorsan nyomon követhetők, összehasonlíthatók.

A Jogtár Pluszon elérhetőek az európai bíróságok egyedi döntései és az európai jogi bibliográfiai anyagok is. A programokban tucatnyi változásmutató, precíz közlöny-tartalomjegyzék, 200 jogterületi szűkítés és 50 000 jogi tárgyszó található.

Közel 300 szerkeszthető iratminta és nyomtatványkitöltő Cégeditor segíti a szakmai munkát.

 

Használható: Központi Könyvtár - Olvasóterem (Jogtár Plusz)

Elérhetőség: Kérje munkatársunk segítségét!

 

EBSCO

Az EBSCO több adatbázis gyűjtő szolgáltatója, angol nyelven többezer friss és archív folyóirat, napilap cikkeit szolgáltatja. Köztük abstractokat és teljes szövegeket is találunk.
Az EBSCO (rövidítés az Elton B. Stephens Company kezdőbetűkből) a legnagyobb ma is magánkézben tartott adatbázis szolgáltató és folyóirat előfizető-küldő cég.

A Méliusz Juhász Péter Könyvtárban elérhető adatbázisok:

Academic Search Complete

GreenFILE

Library, Information Science & Technology Abstracts


Használható: Központi Könyvtár épületében

Beiratkozott olvasóinknak az adatbázis könyvtári épületen kívüli használatához kérésre jelszót biztosítunk. Jelszót a Központi Könyvtár Olvasótermének munkatársaitól igényelhet.

Elérhetőség:

 

MeRSZ

Magyar Elektronikus Referenciaművek Szolgáltatás

 

16 tudományterület csaknem 100 alapműve érhető el teljes szöveges formában a MeRSZ adatbázisában.

 

A szolgáltatás kiemelt funkciói:

 

 • kényelmes keresési lehetőségek: szótövező és több művet érintő keresés vagy akár keresés az összes mű teljes szövegében egyszerre

 • kategóriaválasztás: böngészés a dokumentumok között tematika alapján

 • könyvjelzők, egyéni jegyzetek elhelyezése

 • dokumentumrészek másolása vagy nyomtatása – akár a jegyzetekkel együtt

 • kereszthivatkozások kezelése

 • hivatkozások gyors beszúrása: a rendszer gombnyomásra felkínálja az adott szövegrész pontos bibliográfiai leírását két formátumban (Harvard és Chicago), amely hivatkozásként bemásolható egy külső dokumentumba

 • választható nézetbeállítások: nagy ikonok / mozaik a főoldalon, változtatható szövegmegjelenítés, jegyzet- és hivatkozásikonok elrejtése

 

Használati útmutató >>>

 

Használható: Központi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban.

 

Elérhetőség:

 

 

 

Akadémiai Kiadó Folyóiratcsomag

 

Az Akadémiai Kiadó több mint 40 folyóiratát tartalmazza az adatbázis, 1998-ig visszamenőleg. A folyóiratcikkek többségének teljes szövege elérhető PDF formátumban.

 

Használható: Központi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban.

 

Elérhetőség: http://www.akademiai.com/

 

 

 

Az Akadémiai Kiadó orvosi csomagja

 

Az Akadémiai Kiadó orvosi csomagja négy kurrens és hat archív folyóiratot, valamint a NOTA (Napivizit Orvosi Tudástár Alkalmazás) magyar nyelvű szakirodalmi kereső alkalmazást tartalmazza. Olvasóink korlátozás nélkül hozzáférnek a Kiadó orvosi folyóirataihoz, valamint magyar nyelven kereshetnek a PubMeden és hatályos szakmai irányelvekben.

 

Folyóiratok

 

 • 10 hazai kiadású orvosi folyóirat
 • Kurrens címek: Orvosi Hetilap, Magyar Sebészet, Mentálhigiéné és Pszichoszomatika, Magyar Pszichológiai Szemle
 • Archív címek: Clinical & Experimental Medical Journal, Hungarian Medical Journal, Magyar Onkológia, European Journal of Mental Health, Learning & Perception, Pszichológia

 

Folyóiratok elérhetősége: http://www.akademiai.com/

 

 

NOTA – Napivizit Orvosi Tudástár

 

 • kényelmes, könnyített keresés a magyar nyelvű szakirodalomban keresési lehetőségek: keresés az összes mű teljes szövegében egyszerre, szótövező funkcióval
 • keresés hatályos szakmai irányelvekben, folyóiratokban (Lege Artis Medicinae, Ideggyógyászati Szemle, Hypertonia és Nephrologia, Akadémiai Kiadó folyóiratai)
 • Magyar nyelvű keresésekre angol nyelvű találatok a PubMedről

 

A NOTA elérhetősége: http://www.nota.hu

 

Használható: Központi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban.

 

 


Az Akadémiai Kiadó Szótárcsomagja

 

 

Az adatbázis tartalmazza az Akadémiai Kiadó angol, német, francia, holland, latin, olasz, orosz és spanyol szótárai mellett A magyar helyesírás szabályai 12. kiadását, az Idegen szavak és kifejezések szótárát, a Magyar értelmező kéziszótárat és a Magyar szinonimaszótárt.

 

Használható: Központi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban.


Elérhetőség: http://www.szotar.net/

 

 

Szó-Tudás-Tár

Az adatbázisban a Tinta Kiadó 11 nagyszótára (értelmező szótár, etimológiai szótár, idegen szavak szótára, szinonima szótár, ellentétes jelentésű szavak szótára, régi szavak szótára, magyarító szótár, rövidítések szótára, kiejtési szótár, szólás és közmondásszótár, összetételek listája) egy felületen érhető el.

 

Használható: Központi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban.

 

Elérhetőség:

 

 

L'Harmattan adatbázis

 

A L'Harmattan Könyvkiadó adatbázisa jelenleg több mint 1400 kötetet tartalmaz a következő tudományterületeken: antropológia-néprajz, filozófia, irodalomelmélet, kommunikáció, műszaki tudományok, művészet, nyelvészet, ökológia, politikatudomány, pszichológia, szépirodalom, tankönyvek, társadalomtudomány, történelem, régészet, valláselmélet és teológia. A dokumentumok teljes szövegében is lehet keresni.

 

Elérhetőség: https://www.szaktars.hu/harmattan/

 

Használható: Központi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban.

 

 

Az Osiris Kiadó adatbázisa

 

Az Osiris Kiadó adatbázisa 1754 digitalizált kötetet tartalmaz. A dokumentumok teljes szövege kereshető. Maximum 50 oldal menthető le egy kötetből.

 

Használható: Központi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban.

 

Elérhetőség: https://www.szaktars.hu/osiris/

 

 

Interkönyv adatbázis

A Typotex Kiadó Interkönyv adatbázisa több mint 600 magyar nyelvű, teljes szövegű kiadványt tartalmaz a felsőoktatási tankönyvek, jegyzetek és szakkönyvek a természet- és társadalomtudományok köréből.


 • Több mint 500 könyv és jegyzet

 • Online elérhető pdf-formátum

 • Témakörök: természettudomány, társadalomtudomány, műszaki tudomány, orvostudomány, művészet

 • Szerző, cím, sorozat és témakör szerinti keresés

 • Teljes szövegben való keresés

 • Navigációs tartalomjegyzék

 • Regisztráció/bejelentkezés után extra funkciók: könyvjelzőzés, valamint minden könyv 15%-a letölthető és kinyomtatható

 

Használható: Központi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban.

 

Elérhetőség: https://edu.interkonyv.hu/

 

 

 

Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívum

 

A Soá Alapítvány Vizuális Történelmi Archívum több mint 54 ezer videóinterjút tartalmaz, melyeket népirtások túlélőivel és szemtanúival vettek fel: a holokauszt, valamint a ruandai, guatemalai és örmény népirtás és a kínai, nankingi mészárlás túlélőivel és szemtanúival. Az interjúkat 41 nyelven, 62 országban rögzítették. Az adatbázis 1335 magyar nyelvű interjút, valamint további több ezer magyar vonatkozású, magyar tapasztalatokat más nyelven megörökítő interjút tartalmaz. Az interjúk a túlélők visszaemlékezésein kívül szemtanúk, felszabadító katonák, megmentők, segítségnyújtók és háborús perek résztvevőinek visszaemlékezéseit is rögzítik. Minden interjú teljes élettörténet, így az archívum anyagai nem csak a népirtások személyes beszámolói, hanem a 20. század globális társadalomtörténetének forrásai is.

 

Használható: Központi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban.

 

Elérhetőség: http://vha.usc.edu/login

 

NAVA

A NAVA feladata a magyar nemzeti műsorszolgáltatói kötelespéldány-archívum működtetése, archívumában az m1, az m2, a Duna Tv, az RTL Klub, TV2 valamint a Magyar Rádió 3 csatornájának a 2006. január 1. óta sugárzott magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorai találhatóak.

A NAVA megőriz és az úgynevezett Különgyűjteményekben hozzáférhetővé tesz további audiovizuális tartalmakat is. Elérhető:

 • 106 magyar játékfilm - a Magyar Nemzeti Filmarchívum gyűjteménye 1941-1981

 • Magyar Világhíradók - a Magyar Nemzeti Filmarchívum gyűjteménye 1914 - 1949 közötti időszakból

 • Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmjei 1955-1985-ből

 • Mediawave fesztiválfilmek

 • Mindentudás Egyeteme előadások 2002-2006-ból

Az archívumokban szabadon kereshet, a Magyar Világhíradókat és a Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmjeit bárhonnan szabadon megtekintheti, a NAVA kötelespéldány-archívum és a Különgyűjtemények további anyagait azonban csak NAVA-pontban nézheti meg. A Méliusz Juhász Péter Könyvtár Központi Könyvtár és valamennyi fiókkönyvtára regisztrált NAVA-pont.


Használható: Központi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban.


Elérhetőség: