Webtartalom-megjelenítő

Helyismereti Gyűjtemény és Fotótár

A helyismereti gyűjtemény és fotótár gyűjti, feldolgozza és az olvasók rendelkezésére bocsátja a történelmi Bihar vármegyével, Hajdú-Bihar megyével, a megye településeivel, Debrecennel kapcsolatos dokumentumokat. Célunk a helyismereti kutatás során jelentkező igények kielégítése. Törekszünk arra, hogy a használóinkat minél sokoldalúbban tájékoztassuk.

Helyben történő dokumentum használatot biztosítunk.
Kiállításokat, könyvbemutatókat, előadásokat rendezünk, amelyek célja a gyűjteményünk megismertetése, népszerűsítése. Igény szerint a gyűjtemény anyagaira építve tematikus bemutatókat  tartunk általános- és középiskolásoknak, érdeklődő csoportoknak.


A gyűjteményben az alábbi típusú dokumentumok találhatók:

Könyvek
Megyei, városi, községi monográfiák, helyismereti bibliográfiák, helytörténeti szakbibliográfiák, tanulmánykötetetek, kézikönyvek, történeti munkák, évkönyvek, iskolai értesítők, térképek, eseménytárak, helyi írók, költők művei.


1850 előtti muzeális könyvtári dokumentumok. (Ezek csak kutatási célra használhatóak, kutatási engedéllyel.)

Periodikák
Hajdú-Bihar megye és Debrecen területén megjelenő megyei, városi, kisvárosi, községi újságok, folyóiratok, önkormányzati, egyházi, intézményi, üzemi, vállalati híradók, egyetemi tudományos folyóiratok, egyetemi, főiskolai, középiskolai lapok, különböző civil szervezetek hírmondói, kereskedelmi és hirdetési újságok kurrens és archív példányai.

Mikrofilmek
Hajdú és Bihar vármegyei, valamint debreceni megjelenésű napilapok, hetilapok (1848-1945).

Lapkivágatok
Helyismereti cikkgyűjtemény.

Aprónyomtatványok
A megyei és debreceni nyomdák által kiadott helyismereti vonatkozású, a gazdasági, tudományos, kulturális és művészeti élettel, az oktatással, a sporttal kapcsolatos szórólapok, ismertetések, termékkatalógusok, meghívók, plakátok, műsorfüzetek, színlapok, konferencia kiadványok, választási anyagok.

Fotók
Fotók, képkivágatok, képeslapok a megyéről, Debrecenről, annak utcáiról, épületeiről, ide kötődő nevezetes eseményekről, rendezvényekről, sporteseményekről és személyekről.
A Helytörténeti Fotótár közel 80.000 darabos archívumában elsősorban Debrecen legfontosabb társadalmi és kulturális eseményeiről, tárgyi emlékeiről található fotódokumentáció, eredeti fényképek és reprodukciók is. A fotók segítségével az 1800-as évek végétől szinte napjainkig „képet kaphatunk" Debrecen utcaképi változásairól.


A felvételek a következő témaköröket ölelik fel: városkép, városépítészet, településtörténet, iskolatörténet, képző-, szép- és iparművészet, nevezetes személyiségek és rendezvények, évfordulók, közlekedés, mezőgazdaság, kereskedelem, sport, jelentős események. A fényképek negatívjairól kérésre digitális másolatot készítünk.


A gyűjtemény egy része már elérhető a digitális helytörténeti adatbázisunkban.

A könyvtár honlapján is elérhető adatbázisaink:

JADOX Helyismereti adatbázis Hajdú-Bihar megyére és Debrecenre vonatkozó, helyi és országos lapokban megjelent cikkek elektronikusan elérhető adatait tartalmazza. Kereshetők pl. személyek, események, földrajzi nevek, cikk címek.
Debrecen helytörténeti bibliográfiai adatbázisa a város helytörténeti irodalmát feltáró bibliográfia.


A gyűjtemény állománya és szolgáltatásai csak érvényes olvasójeggyel vagy napijeggyel vehetők igénybe.

 

  • Telefon: 06 52 / 502-478