90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok

2019. június 12-16.
Debrecen, Csapó utcai sétálóövezet

90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok

Debrecen

Csapó utcai sétálóövezet

2019. június 12-16.

Aki kíváncsi

A 90. Ünnepi Könyvhét Debrecenben

Az Ünnepi Könyvhét egyedülálló magyar kulturális rendezvénysorozat: idén kereken kilenc évtizedes múlttal, s évről évre töretlen sikerrel és népszerűséggel. Az első Ünnepi Könyvhetet Supka Géza kezdeményezésére tartották meg 1929-ben. A szervezők kezdettől arra törekedtek, hogy a könyvírás és a könyvkiadás ünnepét a társművészetek – az élő szó, az ének, a zene és a tánc – szépségével színesítsék, s igazi közösségi élménnyé tegyék.

Debrecen régóta részt vállal e nemes tradíció ápolásában. A Református Kollégium, az Alföldi Nyomda és az Egyetem városában az Ünnepi Könyvhét a kulturális nagyrendezvények egyike, amely immár hetedik éve új koncepció szerint valósul meg. A megújult könyvhétnek továbbra is legfontosabb célkitűzése Debrecen változatos kulturális hagyományainak felidézése, az írók és olvasók személyes találkozásának előtérbe helyezése, a könyves napok igazi fesztivállá alakítása.

           A rendezvény idei díszvendége Bereményi Géza, a kortárs magyar művészeti szcéna egyik legsokoldalúbb alkotója, versek, prózai művek, dalszövegek és forgatókönyvek közismert és népszerű szerzője, nem mellesleg színházi és filmrendező. Más mellett A svéd király, a Vadnai bébi, a Dal a ravaszdi Shakespeare William-ről és A legjobb részem, a Veri az ördög a feleségét és a Megáll az idő írója, A tanítványok, az Eldorádó és a Hídember rendezője egy helyütt változatos és sikerekben gazdag életművéről, lankadatlan alkotókedvéről azt nyilatkozta, hogy „engem a kíváncsiság hajt, hogy megtudjam, mi van bennem". Bereményi Géza önelemző, önértelmező, folyton kérdező művészete az ember, a világ iránti fürkész, de ugyanakkor tapintatos, részvétteli kíváncsiságon alapul, személyében éppen azt bizonyítva, hogy aki kíváncsi, ha megöregszik is, örökifjú marad. Aki olvas, aki ír, aki alkot, aki gondolkodik, az kíváncsi – és fordítva. A Könyvhét díszvendégével erről, valamint az élet kalandosságáról, példázatosságáról, készülő önéletrajzáról, „micsoda útjairól", az életre szóló barátságról és a gyászról fogunk beszélgetni. 

  Az idén is a Csapó utcai sétálóövezet szabad terén, az évről-évre kereskedőkkel és vásárlókkal, színpadi fellépőkkel és olvasókkal benépesülő Könyvutcában, valamint a Méliusz Juhász Péter Könyvtár és a MODEM szellembarát szegleteiben találhat újra egymásra az irodalom és kíváncsi közönsége. Az olvasók ankétokon és dedikálások alkalmával személyesen is találkozhatnak kedvenc költőjükkel, írójukkal: Bartók Imrével, Bérczesi Róberttel, Fábián Jankával, Holden Rose-zal, Kiss Lászlóval, Kukorelly Endrével, Mán-Várhegyi Rékával, Papp Csillával, Tóth Krisztinával és Víg Balázzsal. Kollár-Klemencz László zenés esttel érkezik, Szimonidesz Hajnalka illusztrációiból pedig kiállítás készül.

Szeretettel és tisztelettel várjuk Önt is! Nézelődni, a könyvekbe belelapozni, olvasni, s meghallani és meghallgatni másokat, akikre kíváncsiak vagyunk!

 

 

Szirák Péter

irodalomtörténész

a rendezvény kurátora

 

PROGRAM

június 11. (kedd)

16.30 / Mester utca 4.

A Mulandóság fia a Maradandóság városában

Helytörténeti séta Bécsiné Kléri Ágota vezetésével

Hogyan párbajozott vagy focizott Ady? Miért kapta az Angol Királynő szálloda egyik helyisége a Bunda nevet? Melyek voltak Ady kedvelt szórakozóhelyei? Ki volt Kíváncsi? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kaphatnak, akik részt vesznek a sétán.

Találkozóhely: Debrecen, Mester utca 4. A séta idő-tartama másfél óra. A részvétel ingyenes és regisztrációhoz kötött: helyismeret@meliusz.hu.

17.30 / Méliusz Juhász Péter Könyvtár Központi Könyvtára

Kiállításmegnyitó

Kik bújócskázni mentek a halállal – Régészek a régi Magyarország utolsó háborújában

Előadó: Scholtz Róbert Gergely régész-történész

június 12. szerda

10.30 / Csapó utca, Olvasóliget

Holden Rose rendhagyó irodalomórái – Ady, de másképp

17.00 / Csapó utca, Libri

Fábián Janka dedikál

16.30 / Mester utca 4.

A Mulandóság fia a Maradandóság városában

Helytörténeti séta Bécsiné Kléri Ágota vezetésével

17.00 / Méliusz Juhász Péter Könyvtár Központi Könyvtára

Molnár Gábor Tamás Visszacsatolások – irodalomértelmezés és reflexió című könyvének bemutatója

Beszélgetőtárs: Fodor Péter szerkesztő

„Az irodalmi művek értelmezése a közép- és a felsőfokú oktatás hétköznapi gyakorlatában, de az irodalomtudományos szövegműfajok többségében is általában célorientált, zárt keretek közé szorított tevékenységet jelent. Az ilyen interpretációk a módszertani tudatosság eltérő fokán állhatnak, de a módszer kiválasztásának tétjei pragmatikusak: az értelmezés határainak és lehetőségeinek kijelölését szolgálják. Ez a gyakorlatiasság elvi feszültségben áll a modern irodalom nem-pragmatikus jellegével. Az itt közölt értelmezések ezért kettős igénynek igyekeznek megfelelni. A szövegmagyarázat elkerülhetetlen feladat, amely azonban célját csak akkor képes irodalmi módon ellátni, ha belátja saját szükségszerű kudarcát is. A részletekbe menő, akár túl szorosnak tetsző szövegmagyarázat magának az értelmezési igénynek a korlátozott érvényét mutathatja meg azáltal, hogy a szöveg és az értelem egybeesésének illúziója helyett az értelemalkotás folyamatait állítja a figyelem középpontjába. Ez azonban csak akkor lehetséges, ha az értelmezés ellenállásba ütközik: az irodalmi szöveg idegensége lehetővé teszi az interpretáció automatizmusainak felfüggesztését. A kötetbeli magyarázatkísérletek az irodalmi mű jelentésalkotó potenciálját és az értelemalkotásnak való ellenállást egyszerre kívánják próbára tenni."

18.00 / Csapó utca, színpad

A Hollóének Hungarica zenekar koncertje

június 13. csütörtök

10.00 / Csapó utca, Olvasóliget

Víg Balázs meseíró foglalkozása általános iskolásoknak

14.00 / Csapó utca, színpad

Bánó András és Antal Péter A műgyűjtő – Beszélgetőkönyv című kötetének bemutatója

15.00 / Csapó utca, Olvasóliget

Lajtos Nóra A szerzőbe oltott tisztelet jogán című tanulmánykötetének és Példázat és etika – Sánta Ferenc rövidprózája című kötetének bemutatója

Beszélgetőtárs: Szénási Miklós

17.00 / Csapó utca, színpad

Ünnepélyes megnyitó

Köszöntőt mond Dr. Kovács Béla Lóránt, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár igazgatója

A debreceni könyvhetet Bereményi Géza, a rendezvénysorozat díszvendége nyitja meg.

Közreműködik a Debreceni Helyőrségi Zenekar.

18.30 / MODEM

Pódiumbeszélgetés Bereményi Gézával

Beszélgetőtárs: Szirák Péter

20.00 / MODEM

A Kávészünet zenekar koncertje

június 14. péntek

11.00 / Csapó utca, Olvasóliget

„A varázsecset és az elvarázsolt festmények"

Könyvbemutató és interaktív foglalkozás Kitty Bich Thuy Ta-rával

15.00 / Csapó utca, Olvasóliget

Könyvbemutató

Scholtz Róbert Gergely: „Kik bujócskázni mertek a halállal"

Beszélgetőtárs: dr. Hajdú Zsigmond főmuzeológus, régész, Déri Múzeum

16.00 / Csapó utca, Roncsbár

Tünde Farrand Farkasország című könyvének bemutatója

2050, London: a társadalom a szűk eliten kívül a fogyasztás alapján tagolódik három rétegre, és mindenkinek eleget kell dolgoznia, keresnie és költenie, hogy kiérdemelje lakhatási jogát. Amikor pedig valaki már nem költi tovább a pénzét, nonprofit személynek minősítik, és vissza kell vonulnia valamelyik fényűző Méltóságházba, ahol előbb kilenc csodás hónap várja, aztán a békés eutanázia.

17.00 / Csapó utca, színpad

Papp Csilla Szerelem újraírva című könyvének bemutatója

Rebeka Simon saját lakberendező cégét vezeti Londonban. Egzisztenciája, kapcsolatrendszere messze felülmúlja korábbi elképzeléseit, sikert sikerre halmoz, mégsem tud igazán boldog lenni. Egy titkot hordoz 19 éves kora óta, mely ez idáig egész felnőtt életében fogságban tartotta.

Rebeka lánya, Tara és a barátja úgy döntenek, hogy fiatalkoruk ellenére eljegyzik egymást. Rebeka elhamarkodottnak tartja ezt a lépést, de képes változtatni a hozzáállásán és igyekszik támogatni a lányát.

De az eljegyzés napján Rebeka rádöbben, hogy a féltve őrzött titka hamarosan napvilágra kerül.

Hány ember életét teheti tönkre egy ilyen, múltban gyökerező rejtély? Hogyan úszhatják meg a legkisebb sérülésekkel ezt a nem várt találkozást? És mi van, ha nem csak Rebekának vannak olyan titkai, melyek mindent megváltoztatnak?

Papp Csilla legújabb romantikus, izgalmas fordulatokban bővelkedő története az útról és az útkeresésről ezúttal olyan örökké aktuális témákat is boncolgat, mint az anya lánya viszony mélysége és magassága, a mozaikcsaládok helyzete, vagy éppen a szexuális zaklatás.

Beszélgetőtárs: Tóth Edina

18.00 / Méliusz Juhász Péter Könyvtár Központi Könyvtára, földszinti előadó

Ember a fán – Kollár-Klemencz László zenés irodalmi estje

A Rengeteg című új lemezanyag alapvetően zenéjével és szövegeivel a természetben mélyül el, és keresi a sokszor elfeledett tiszta, egyszerű kapcsolatot ember és a teremtett természet között, valamint ember és a saját természete között olyan hozzáállással, ami szembe mer nézni a valósággal, mégis meggyőződéssel hisz az ideákban.

A próza kerek egészet alkot a zenével, hiszem a főhős, Toszka tanyán él, a természet közelében, tudja, hogy az elmúlás az élet része, látja, milyen egyszerűen szép dolog a vágy, a hűség. Mindenre rácsodálkozik, gyönyörködik a létben, hogy milyen sokfélék vagyunk, és, ahogy az egyik novellában is elhangzik „Mindenki szép."

Kollár-Klemencz László zenész, zeneszerző, énekes, a Kistehén zenekar frontembere, dalszerzője. A Budapest Bár állandó énekese, a Rájátszás formáció dalszerzője, énekese. Korábban Erdős Virág költővel jelent meg közös albuma Legesleges címmel, Grecsó Krisztián íróval pedig 3 éve dolgozik együtt a greCSÓKOLlár formációban. Első novelláskötete 2015-ben jelent meg Miért távolodnak a dolgok? címmel, legújabb könyve pedig A műanyag kerti székek élete tavaly októberben jelent meg.

18.00 / Csapó utca, színpad

Kukorelly Endre Pálya, avagy Nyugi, dagi, nem csak a foci van a világon című könyvének bemutatója

Beszélgetőtárs: Juhász Tibor

„Vajon egy sport-e csak, tényleg, a futball, ezekben az írásokban ilyesmi örömteli kérdéseket teszek föl magamnak. Irodalmi kísérlet, melyben a létezők egyike, a sport használtatik. Nem példázat, nem metafora, "de legenda, de jelkép! / de eredmény, és a mienk!" (Szabó Lőrinc), a sport öncél, magánvaló; magára mutatva, ezzel mutat túl. Hogy hová, ahhoz nézz győzteseket/veszteseket győzelmük/vereségük utáni néhány másodpercben. Komoly - bármennyire félrevezető is ez a szó.

19.00 / Csapó utca, színpad

Kiss László és Bérczesi Róbert (Hiperkarma) Én meg az Ének – behúzott szárnyú felfelé zuhanás című könyvének bemutatója

„már átlátok rajtam de nem látok belém

én egy univerzális gondolkodóval élek aki folyton

boldogabb akar lenni, és nem érti meg,

hogy ez nem így működik nem ilyen egyszerű

és folytatnám még tovább is van de félbeszakít

és azt mondja hogy ez az élet szerinte..."

Beszélgetőtárs: Énekes András Előd

június 15. szombat

11.00-19.00 / Csapó utca

„Végtelenkő-kereső" játék

A Végtelen kövek az univerzum leghatalmasabb tárgyai. Keresd meg mind a hatot a debreceni Ünnepi Könyvhét helyszínén szombaton 11 órától egy bármikor elkezdhető játék keretében. A köveket összegyűjtő bátor vállalkozók végső hatalmuk birtokában jogosultak lesznek arra, hogy írjanak a „Csettintőfalra", amelyen megoszthatják a könyvhétre kilátogató olvasókkal, mihez kezdenek majd a kövek erejével.

Legyél te is Marvel hős!

14.00 / Csapó utca, színpad

Keserue Zsolt Nemzeti Tankönyv Projekt című kötetének bemutatója

Miképpen konstruálják meg szakértői csoportok, történelemkönyvek a nemzeti történelem hivatalos, kanonizált olvasatát? Milyen alternatív olvasatok léteznek, hogyan néz ki „idegen" nézőpontokból a magyar történelem? Hogyan vehet részt a múlt újraértelmezésében a kortárs művészet, a kritikai pedagógia? Többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ a MODEM-ben július 7-ig látható rendhagyó kiállítás, amelyhez – azonos címen – katalógus is készült. A Nemzeti Tankönyv Projekt kötetét június 15-én mutatjuk be a debreceni könyvhét keretein belül.

A Keserue Zsolt által létrehozott és irányított A Nemzeti Tankönyv Projekt című művészeti kezdeményezés a nemzeti identitás kérdését a kritikai pedagógia segítségével értelmezi újra. Hátterében egy 2010 óta folyamatosan épülő és különböző külföldi középiskolai történelemtankönyveket tartalmazó archívummal. Az archívumi anyag magyar történelemmel foglalkozó részeit workshopokon közösen dolgozzák fel a középiskolások és történelemtanáraik, összehasonlítva a történelmi emlékezet nemzetenként eltérő, gyakran ellentmondásos narratíváit. A kiállítás középpontjában egy szimbolikus értékű műtárgy, a Nemzeti Tankönyv elnevezésű kollázskönyv áll, amely kizárólag a külföldi tankönyvekből kivágott releváns szöveg- és képanyagot használva, időrendben mutatja be a magyar történelem eseményeit.

A projekt – és így a kötet is – egy további elemmel bővült, a középiskolások aktív részvételével létrejött egy ún. sztereotípiagyűjtemény is. A projektben részt vevő diákok külföldi ismerőseiktől magyarokról szóló sztereotípiákat gyűjtöttek, amelyeket művészeti produktumok (rajzok, plakátok, videók, animációk, makettek) segítségével vizualizáltak és kiállításokon mutattak be.

A többéves kutató- és feldolgozó munka legfontosabb eredményeit egy funkcionális honlap (http://archiv.nationaltextbook.hu/index) foglalja össze, amely kereshető formában magyar és angol nyelven tartalmazza a kollázskönyv teljes anyagát, valamint a workshopok dokumentációját.

15.30 / Csapó utca, Olvasóliget

Marvel Cosplay Show

Minden érdeklődőt szeretettel vár a Marvel Cosplay Show! A BarCraft Debrecen cosplayer vendégei látogatnak ki a debreceni Ünnepi Könyvhétre, Marvel szuperhősök képében! Várjuk olyan érdeklődő képregény- és Marvel rajongók részvételét is, akik szeretnék megmutatni magukat a könyvhéten házilag készített vagy rendelt képregényes kosztümben!

16.00 / Csapó utca, színpad

Kálnási Árpád A debreceni cívis élet lexikona című könyvének bemutatója

A kötetet bemutatja: dr. Mazsu János

16.00 / Csapó utca, Olvasóliget

A nagy Marvel kvíz

Mindenkit vár a képregényőrület jegyében a „Nagy Marvel Kvíz" az Ünnepi Könyvhéten! Válogatott, változatos kérdések, amelyek éppúgy szólnak a Marvel-univerzum rajongóinak, mint a képregénykultúra iránt érdeklődőknek. Bárki próbára teheti tudását! Regisztráció a kvízre a helyszínen 15 órától a Könyvutca információs standjánál!

A kvíz győztese a GeekHub Ajándékbolt Marvel nyereményében részesül!

17.00 / Csapó utca, színpad

A Marvel képregények múltja és jövője a mozivásznon – Szirmai Gergő előadása (Hollywood Hírügynökség)

Az Ünnepi Könyvhét nagyszínpadán tart előadást mindenki kedvenc „Youtuber" személyisége, a Hollywood Hírügynökség főszerkesztője, Szirmai Gergő! Gergő szinte hazajár Debrecenbe, számos alkalommal hallatta már hangját filmek kapcsán városunkban. Most a képregények és azok filmes adaptációi kapcsán találkozhatunk vele egy kihagyhatatlan, vicces és informatív alkalom keretében.

A beszélgetést vezeti: Fejér Tamás

18.00 / Csapó utca, színpad

Bartók Imre Jerikó épül című könyvének bemutatója

Bartók Imre regénye, ha hagyományos fogalmainkkal próbálnánk leírni, önéletrajz, családregény és nevelődési regény meghökkentő elegye. A könyv cselekménye mintegy húsz évet fog át: az 1980-as és 90-es évek generációs tapasztalataiból kiindulva, a valós eseményekre épülő személyes történettel a valóságot kifordító, továbbgondoló, egészen a kultúrtörténeti és teoretikus belátásokig hatoló elbeszélést hoz létre. Szándékosan tágítva a szakadékot a gyerekkor sokszor traumatikus emlékei és a felnőttkori visszatekintés között, bemutatja egy szükségszerű tragédiákkal együtt is átlagos élet átlagos hétköznapjait és annak a szellemi fejlődésnek az útját, amelynek végpontjáról a múlt mint rommező beláthatóvá és értékelhetővé válik. A Jerikó épül merő provokáció, kísérlet egy újfajta irodalmi stratégia és nyelv megteremtésére.

Beszélgetőtárs: Balajthy Ágnes

18.45 / Csapó utca, színpad

Mán-Várhegyi Réka Mágneshegy című könyvének bemutatója

Börönd Enikő, harmincas éveiben járó szociológus, 1999 nyarán tér vissza New Yorkból Budapestre. Kutatni és írni akar, most mégis leblokkolt. Miért nem jutsz végre egyről a kettőre, Enikő? Az ugyancsak szociológus Bogdán Tamás, első generációs értelmiségi szakmai karrierje szárnyal. Viszonyt kezd a tanítványaival, kapcsolatba bonyolódik Börönd Enikővel. Lehet ennek jó vége? Az egyetemista Réka az értelmiségivé válás és a nőként való írás buktatóiról töpreng. Mi a megoldás?

Mán-Várhegyi Réka a Boldogtalanság az Auróra-telepen (2014) után ezúttal is nagy ívű tablót rajzolt. Párhuzamos vagy éppen egymást keresztező életek. Nézőpontok, amelyekből bárki látszódhat nevetségesnek vagy esendőnek. Érzékeny pillanatfelvételek sorozata, egyúttal súlyos állítás mindannyiunk tegnapjáról.

Beszélgetőtárs: Béres Zsuzsa

19.00 / Csapó utca, Roncsbár

Az Élő Várad mozgalom bemutatkozása

Résztvevők: Ozsváth Zsuzsanna, Tasnádi-Sáhy Péter, Szűcs László

június 16. vasárnap

15.00 / Csapó utca, színpad

Jassó Judit Kaszt című novelláskötetének bemutatója

Beszélgetőtárs: Bihary Gábor

16.00 / Csapó utca, színpad

Lesi Zoltán Magasugrás című verseskötetének bemutatója

Beszélgetőtárs: Korpa Tamás

17.00 / Csapó utca, színpad

Albert Uderzo: ASTERIX 27. – ASTERIX FIA (60 ÉVES ASTERIX) – Könyvbemutató

Beszélgetés az Asterix-képregények magyar fordítójával, Bayer Antallal

Egy reggel nagy meglepetés fogadja Asterixet: valaki egy kisbabát hagyott a kunyhója előtt. Miután tisztázódik, hogy egyesek rosszindulatú feltételezései dacára nem az ő gyermekéről van szó, felvetődik a kérdés, hogy valójában kik a szülei, mi módon és miért került oda. Asterix és Obelix tapintatos nyomozását a környékbeli római táborokban az nehezíti, hogy a kisfiú felhörpintette a maradékot Panoramix varázsitalos kondérjából.

18.00 / Csapó utca, színpad

Nagyváradi könyves est

Péter I. Zoltán Ady-életrajzának bemutatója

Kormányos László Nagyvárad krónikája című könyvének bemutatója

Résztvevők: Péter I. Zoltán, Kormányos László, Szűcs László, Szabó Ödön

„Korábban ilyen igényű Ady-életrajz még nem született. A kiadvány a költő életének három nagy állomása (Nagyvárad, Párizs, Budapest) szerint tagolódik három kötetre."

június 17. hétfő

18.00 / Méliusz Juhász Péter Könyvtár Központi Könyvtára, földszinti előadó

Tóth Krisztina Fehér farkas című novelláskötetének bemutatója

Beszélgetőtárs: Bódi Kata

,,Minden lakás másik történet" – mondja Tóth Krisztina novellájának elbeszélője, miközben saját egykori otthonát keresi. Mindegyik lakás emlékezteti rá valamennyire, de egyik sem lehet ugyanaz. Minden boldogtalan lakás a maga módján az. Ilyenek a könyv katartikus történetei is, amelyek a korábbi műveknél élesebben mutatják meg a hatalmi elnyomás törésvonalait, az alárendeltség, a kirekesztettség stigmáit, az erőszak állomásait. Rendszerint névtelen hősei ismerősek, mellettünk toporognak a liftben, mögöttünk loholnak a lépcsőházban. Felfigyelünk rájuk, ők pedig elkezdenek beszélni: egykor volt otthonokról, bizarr találkozásokról, évtizedes talányokról, kapcsolatokat szétfeszítő titkokról. Hogy egy lerobbant autó, egy rossz pillanatban megtett mozdulat, egy elveszettnek hitt táska, egy véletlen megváltoztat mindent. Pontosabban: megváltozott már minden, de csak most vesszük észre. A Fehér farkas olvasója is ezt kezdi érezni. Mások életébe pillantunk be, de a szövegek tükrében magunkra, a bennünk élő idegenre is ráismerünk.

 

Gyerekprogramok

 

Mesés honfoglaló – Könyves hadművelet / Társasjáték

június 12. 17.00-18.00; 18.00-19.00

június 15. 10.00-11.00; 11.00-12.00

június 16. 10.00-11.00; 11.00-12.00

június 12. szerda

10.30-14.00 / Csapó utca, Olvasóliget

Holden Rose rendhagyó irodalomórái – Ady, de másképp

június 13. csütörtök

10.00-12.00 / Csapó utca, Olvasóliget

Víg Balázs meseíró előadásai

június 14. péntek

11.00 / Csapó utca, Olvasóliget

„A varázsecset és az elvarázsolt festmények"

Könyvbemutató és interaktív foglalkozás Kitty Bich Thuy Ta-rával

június 15. szombat

10.00 / Csapó utca, színpad

Kerekítő foglalkozás a legkisebbeknek

10.00 / Agóra Tudományos Élményközpont

40. Barátunk a könyv – olvasónapló-pályázat

Ünnepélyes eredményhirdetés

Vendég: Sohonyai Edit

 

Mesevilág – Szimonidesz Hajnalka meseillusztrátor kiállítása

1965-ben születettem Budapesten. Rajztehetségemet édesanyámtól örököltem, aki nagyon jól rajzolt, bár az ő életében ez nem teljesedhetett ki. Számomra a rajzolás meghatározó tevékenység, létforma volt a napi elfoglaltságaim között, már kicsi gyerekkoromtól kezdve, mégis amikor pályát kellett választani a szobrászat vonzott leginkább. Az élet azonban úgy hozta, hogy ez nem valósult meg, hanem az illusztrálás és a festés kezdett meghatározóvá válni, így már tanulmányaim megkezdése előtt rendszeresen illusztráltam újságoknak, szervezeteknek, közösségeknek. Az évek alatt számos egyéni, és csoportos kiállításon vettem részt olajfestményeimmel, de az elmúlt években elsősorban mesekönyveket, művészeti könyveket illusztráltam és jelenleg is több könyvön dolgozom.

Nem szeretem az öncélú dolgokat az életben, ez meghatározza a festészethez, illusztráláshoz való hozzáállásomat, témaválasztásomat, kifejezésmódomat és azt, hogy egy-egy figura hogyan jelenik meg. Illusztrációimmal, festményeimmel szeretnék túlmutatni az adott történeten

és arra törekszem, hogy megörökítsem az emberi szeretetet, örömet, vidámságot, és a szenvedést, akár egy meseillusztráción keresztül is. Rajzaimmal szeretnék túlmutatni a Teremtőre, - ennek kifejezésmódját, azonban még csak keresem, tanulom. Váci Mihály : Eső homokra című versének néhány sora fontos üzenetté vált számomra az évek alatt:

Osztani magad: - hogy így sokasodjál,

Kicsikhez hajolni: - hogy így magasodjál,

Hallgatni őket, hogy tud a világot,

Róluk beszélni, ha szólsz a világhoz.

Széjjel szóródni – eső a homokra –

Sivatagnyi reménytelen dologra

S ha nyár se lesz tőled – s a táj se zöldebb:

- kutakká gyűjt a mély: - soká isznak belőled!

A kiállítás megtekinthető a MÉLIUSZ Központi Könyvtára első emeleti kerengőjén július 6-ig.

DEDIKÁLÁSOK

06. 12.

14.00 Holdan Rose / Főnix Könyvműhely

17.00 Fábián Janka / Libri

06. 13.

12.00 Víg Balázs / Móra

16.00 Lajtos Nóra / Olvasóliget

18.00 Bereményi Géza / Olvasóliget

06. 14.

12.00 Kitty Bich Thuy Ta-ra / Főnix Könyvműhely

16.00 Scholtz Róbert / Olvasóliget

17.00 Tünde Farrand / Libri

18.00 Papp Csilla / Libri

19.00 Kollár-Klemencz László / MÉLIUSZ Központi Könyvtár

19.00 Kukorelly Endre / Kalligram

20.00 Bérczesi Róbert és Kiss László / Olvasóliget

06. 15.

15.00 Keserue Zsolt / Modem

17.00 Bartók Imre / Libri

17.00 Mán-Várhegyi Réka / Líra

06. 16.

15.00 Jassó Judit / FISZ

16.00 Lesi Zoltán / Olvasóliget

16.00 Bayer Antal / Olvasóliget

19.00 Péter I. Zoltán / Várad

19.00 Kormányos László / Várad

06. 17.

19.00 Tóth Krisztina / MÉLIUSZ Központi Könyvtára