Hunyadiak dicső kora

2018. november 5. 17.00
Központi Könyvtár

Hiteles műtárgymásolat teszi a  bemutatott tablók és műtárgyak világát még átélhetőbbé, az egyik a Mátyás kálvária , amely összeköti a XV. század első és második felének szakrális világát . Az eredeti kálvária az esztergomi Főszékesegyházi Kincstár egyik  legféltettebb kincse. Az iparművészeti  remekmű felsőrészén Krisztus szenvedéstörténetének két fontos eseménye látható, a Jézus megostorozása, és a Megváltó kereszthalála.

A kálvária alsó része készült a névadó király idején, itt három címert tartó szfinxet találunk, amelyek Mátyás uralkodása alatti országcímert tartják.  Amíg műalkotás felső része a gótika, a Mátyás uralkodása idején készített talpaz már a reneszánsz stílusában fogant.

A másik hiteles műtárgymásolat  király halotti pajzsa, amelynek eredetijét Párizsban őrzik.  Az emlék-dísz fegyver az 1490. április 6-án Bécsben elhunyt székesfehérvári temetésén, az uralkodó ravatalának „keléke" lehetett.  A pajzson olvasható fohász is emlékeztet, Mátyás király belsőséges Szűz Mária tiszteletére: „ Mária dicsőséges anyja jár közbe Mátyás királyért".