Helyben használható adatbázisok

Arcanum Digitális Tudománytár

Az ARCANUM Digitális Tudománytár egy Interneten keresztül hozzáférhető, folyamatosan bővülő számítógépes adatbázis. Az adatbázis folyóiratokat, évkönyveket és könyveket tartalmaz az eredeti dokumentumok hiteles oldalképével. Lehetőség van teljes szövegű valamint szótávolsági keresésre is. Jelenleg mintegy 8 millió oldal érhető el, de a kínálat folyamatosan frissül.
Az adatok előállítója és a szoftver fejlesztője, üzemeltetője az ARCANUM Adatbázis Kft.
Használható: Központi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban

Elérhetőség: http://adtplus.arcanum.hu/hu/

 


 

JOGTÁR

A Wolters Kluwer Kft. által megjelentetett Web Jogtár folyamatosan frissülő adatbázis.
A Jogtárban az egyes magyar és európai uniós jogszabályok (Jogtár Plusz esetén) időrendi változásai könnyen és gyorsan nyomon követhetők, összehasonlíthatók.

A Jogtár Pluszon elérhetőek az európai bíróságok egyedi döntései és az európai jogi bibliográfiai anyagok is. A programokban tucatnyi változásmutató, precíz közlöny-tartalomjegyzék, 200 jogterületi szűkítés és 50 000 jogi tárgyszó található.

Közel 300 szerkeszthető iratminta és nyomtatványkitöltő Cégeditor segíti a szakmai munkát.

Használható: Központi Könyvtár - Olvasóterem (Jogtár Plusz)

Elérhetőség: Kérje munkatársunk segítségét!

 

EBSCO

Az EBSCO több adatbázis gyűjtő szolgáltatója, angol nyelven többezer friss és archív folyóirat, napilap cikkeit szolgáltatja. Köztük abstractokat és teljes szövegeket is találunk.
Az EBSCO (rövidítés az Elton B. Stephens Company kezdőbetűkből) a legnagyobb ma is magánkézben tartott adatbázis szolgáltató és folyóirat előfizető-küldő cég.

A Méliusz Juhász Péter Könyvtárban elérhető adatbázisok:

 • Academic Search Complete

 • GreenFILE

 • Library, Information Science & Technology Abstracts


Használható: Központi Könyvtár épületében

Beiratkozott olvasóinknak az adatbázis könyvtári épületen kívüli használatához kérésre jelszót biztosítunk. Jelszót a Központi Könyvtár Olvasótermének munkatársaitól igényelhet.

Elérhetőség:

 

MeRSZ

Magyar Elektronikus Referenciaművek Szolgáltatás

 

16 tudományterület csaknem 100 alapműve érhető el teljes szöveges formában a MeRSZ adatbázisában.

 

A szolgáltatás kiemelt funkciói:

 

 • kényelmes keresési lehetőségek: szótövező és több művet érintő keresés vagy akár keresés az összes mű teljes szövegében egyszerre

 • kategóriaválasztás: böngészés a dokumentumok között tematika alapján

 • könyvjelzők, egyéni jegyzetek elhelyezése

 • dokumentumrészek másolása vagy nyomtatása – akár a jegyzetekkel együtt

 • kereszthivatkozások kezelése

 • hivatkozások gyors beszúrása: a rendszer gombnyomásra felkínálja az adott szövegrész pontos bibliográfiai leírását két formátumban (Harvard és Chicago), amely hivatkozásként bemásolható egy külső dokumentumba

 • választható nézetbeállítások: nagy ikonok / mozaik a főoldalon, változtatható szövegmegjelenítés, jegyzet- és hivatkozásikonok elrejtése

 

Használati útmutató >>>

 

Használható: Központi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban.

 

Elérhetőség:

 

 

Akadémiai Kiadó Folyóiratcsomag

 

Az Akadémiai Kiadó több mint 40 folyóiratát tartalmazza az adatbázis, 1998-ig visszamenőleg. A folyóiratcikkek többségének teljes szövege elérhető PDF formátumban.

 

Használható: Központi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban.

 

Elérhetőség: http://www.akademiai.com/

 


Az Akadémiai Kiadó Szótárcsomagja

 

 

Az adatbázis tartalmazza az Akadémiai Kiadó angol, német, francia, holland, olasz, orosz és spanyol szótárai mellett A magyar helyesírás szabályai 12. kiadását, az Idegen szavak és kifejezések szótárát, a Magyar értelmező kéziszótárat és a Magyar szinonimaszótárt.

 

Használható: Központi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban.


Elérhetőség: http://eisz.szotar.org/

 

 

Szó-Tudás-Tár

Az adatbázisban a Tinta Kiadó 11 nagyszótára (értelmező szótár, etimológiai szótár, idegen szavak szótára, szinonima szótár, ellentétes jelentésű szavak szótára, régi szavak szótára, magyarító szótár, rövidítések szótára, kiejtési szótár, szólás és közmondásszótár, összetételek listája) egy felületen érhető el.

 

Használható: Központi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban.

 

Elérhetőség:

 

 

NAVA

A NAVA feladata a magyar nemzeti műsorszolgáltatói kötelespéldány-archívum működtetése, archívumában az m1, az m2, a Duna Tv, az RTL Klub, TV2 valamint a Magyar Rádió 3 csatornájának a 2006. január 1. óta sugárzott magyar gyártású vagy magyar vonatkozású műsorai találhatóak.

A NAVA megőriz és az úgynevezett Különgyűjteményekben hozzáférhetővé tesz további audiovizuális tartalmakat is. Elérhető:

 • 106 magyar játékfilm - a Magyar Nemzeti Filmarchívum gyűjteménye 1941-1981

 • Magyar Világhíradók - a Magyar Nemzeti Filmarchívum gyűjteménye 1914 - 1949 közötti időszakból

 • Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmjei 1955-1985-ből

 • Mediawave fesztiválfilmek

 • Mindentudás Egyeteme előadások 2002-2006-ból

Az archívumokban szabadon kereshet, a Magyar Világhíradókat és a Színház- és Filmművészeti Egyetem vizsgafilmjeit bárhonnan szabadon megtekintheti, a NAVA kötelespéldány-archívum és a Különgyűjtemények további anyagait azonban csak NAVA-pontban nézheti meg. A Méliusz Juhász Péter Könyvtár Központi Könyvtár és valamennyi fiókkönyvtára regisztrált NAVA-pont.


Használható: Központi Könyvtárban és a fiókkönyvtárakban.


Elérhetőség: